zondag 22 augustus 2010

Een Sail-Out zonder eerste hulp

Nog één keer scheepjes kijken morgen, dan is het voorbij.
Al was Sail-Out al eerder voorbij voor sommige hulpverleners.


Het is wel een beetje gek hoe dit gaat. Vijf jaar geleden, bij de vorige Sail, verwachtte Velsen nog een mooie parade naar de sluizen na afsluiting van Sail. Veel mensen zaten al weer langs het kanaal.

Vergeefs: de mooiste en meeste tallships bleken de nacht ervoor al te zijn vertrokken en al op zee te varen.
De gemeente Velsen was boos. Sail Amsterdam hield ook nooit rekening met hen. Er ging een boze brief van Velsen naar Amsterdam.

De daarop volgende editie van Sail, die van dit jaar dus, zou het allemaal anders zijn. IJmuiden kreeg zelfs een eigen Pre-Sail.

En kondigde Sail Amsterdam aan: er zou voor de allereerste keer een georganiseerde Sail-Out komen. Al kon dat op nodige verzet rekenen van de beroepsvaart.

Voor de Sail-In waren veel hulpverleners op de been. Maar raar genoeg zijn ze dat niet voor Sail-Out.

De Veiligheidsregio Kennemerland zegt zelfs te horen hebben gekregen dat Sail-Out is afgelast. Ze zet dus geen extra ambulances of de speciale ambulancefietsen in.

De politie zegt ook niet meer massaal langs het kanaal aanwezig te zijn. Een paar extra agenten op de fiets, en zeker niet meer al die politie te paard.

Het Rode Kruis Velsen had met Sail-In drie tentposten, lopende medewerkers en het Rode Kruis-biketeam ingezet. Ze rekende op de inzet met Sail-Out. Er lag een lijst klaar met medewerkers die zouden werken. Maar de gemeente Velsen belde niet. En dus is er morgen geen EHBO.

En wat zegt Velsen? Ze verklaart dat ze nooit van de Sailorganisatie heeft gehoord dat er een Sail-Out komt.

,,Alle accent moest op de Sail-In’’, zegt de persoon die namens de gemeente in de Sailwerkgroep zit.

Dat Velsen desondanks voor de Sail-Out opnieuw de Kanaaldijk in IJmuiden en Amsterdamseweg in Velsen-Zuid afsluit, komt door de provincie. Ambtenaar: ,,Die wil dat we dezelfde verkeersmaatregelen nemen als met de Sail-In.’’

Sail Amsterdam houdt vol dat er morgen een Sail-Out is. De eerste schepen vertrekken om 9 uur en zijn rond 12 uur bij IJmuiden.

Ik heb net nog even gekeken bij de lijst van schepen die zich hebben aangemeld voor vertrek door de sluizen. Er zijn zondag maar twee Sailschepen al vertrokken. De rest komt dus morgen.


(De bovenste en onderste foto zijn van Jenna, acht jaar)

1 opmerking:

Fokke Zaagsma zei

Sail Amsterdam verzekerde me dat de schepen niet eerder dan 9 uur zouden vertrekken op maandag. Dat was afgesproken met alle kapiteins.

Maar het is toch gebeurd. Behalve de twee schepen die zondagochtend al vertrokken, zijn maandagochtend nog drie grote zeilschepen vertrokken. De Gulden Leeuw vertrok al om 5.16 uur.

Fokke