woensdag 18 augustus 2010

Het mooiste schip ooit in een IJmuidense haven

Hé, wat is dat nou? Er was inderdaad veel bijzonders te zien vandaag op de IJmuidense wateren.

In de Vissershaven liggen de zeilschepen die morgen vertrekken naar Sail in IJmuiden. Gisteren waren ze al binnen.
Ze worden veelal bevaren door jongeren, en die zag ik gisteravond rond 23.30 uur dan ook allemaal zwerven op de Dokweg. Weinig te beleven daar. Met een beetje geluk vonden ze de Kennemerlaan voor wat vertier.

De veelmasters in de Vissershaven vormen vandaag PreSail. Ben vanmiddag even wezen kijken. Het was druk: vijftigduizend mensen om 18 uur.

Ik zag op de Dokweg een buitenlandse cameraploeg lopen. Ergens uit het Midden-Oosten, zo te zien. En het Jeugdjournaal was er: kijk maar.
Het Jeugdjournaal filmde onder meer op de Shabab Oman, een van de leukste schepen. De matrozen vertelden dat ze al maandenlang van huis zijn.

Maar veruit het mooiste schip, en voor mij het mooiste schip van de hele Sail, is de Amerigo Vespucci (foto boven).
Het mooiste schip dat ooit in een IJmuidense haven moet hebben gelegen (komt 'ie aan!). ,,Die met die mooie Italiaanse matrozen", zo typeert iemand het schip.
Die matrozen gaven een showtje door hangend aan de zijkant het schip te schilderen. Zelf vinden ze het niet zo leuk, want dat schilderen van het schip moet elke week.

De bezoekers aan PreSail drommen voor de Amerigo Vespucci. Een lange, Eftelingachtige rij, staat voor de loopplank. Om aan boord te kijken.
Ook veel bezocht vandaag: die mooie witte Portugese boot aan de Halkade (zie eennaonderste foto). Zijn collegabloggers! Naar verluid is de boot wel gediskwalificeerd omdat ze had afgesneden tijdens de race Hartlepool-IJmuiden.
Helemaal onderaan: een foto van Teun Hoek uit Velsen-Zuid, vandaag gemaakt. Een voorproefje voor morgen.

Geen opmerkingen: