dinsdag 16 juni 2009

'Ga niet meer naar het RKZ!'

Vanavond rijden ze door de gemeente Velsen. De bazen van het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ). In de auto zitten de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur Marianne Acampo en voorzitter van de medische staf gynaecoloog Jan Roest.

,,Ik laat Acampo zien wat beneden het kanaal voor ons van belang is'', zegt Roest. ,,We gaan naar IJmuiden en Velserbroek en ik laat de locatie noord van het Kennemer Gasthuis zien.''

Ik zou zeggen: hou ze aan als je ziet rijden. Maak duidelijk waarom het RKZ niet moet vertrekken naar Heemskerk. IJmuidenaar Wil Kramer, die handtekeningen ophaalde om het RKZ bij Velsen te houden, vroeg Acampo of ze mee mocht rijden. Nee, was het antwoord. Nou, als Wil uw mening vanavond niet kan duidelijk maken, moet u het maar doen.

Roest vertelde gisteravond over de rondrit tijdens het politiek-cultureel café dat de IJmuider Courant en bibliotheek hielden over de verhuizing van het RKZ. Met ruim 55 bezoekers waren er zitplaatsen tekort. Behalve Roest was Acampo er, en wethouder Annette Baerveldt en wetenschapper Boudewijn Bach.

Het ging natuurlijk over de vraag waarom De Grote Lobby van de gemeentes Velsen en Beverwijk was mislukt. De gemeentes willen een nieuw ziekenhuis in Velsen-Noord. Uit het onderzoek dat hun gelijk had moeten bewijzen, komt echter dat het RKZ gewoon naar Heemskerk moet. Zoals het RKZ wil.

De IJmuider Courant concludeerde al dat Velsen weinig deed om het RKZ bij Velsen te houden. Gisteravond werd dat bevestigd door het optreden van Baerveldt. Ze nam nooit hard stelling voor een nieuw ziekenhuis in Velsen-Noord.

Sterker nog, op het belangrijkste bezwaar van Velsenaren (bereikbaarheid), zei ze dat de provincie wel zou regelen dat er bussen rijden naar het RKZ in Heemskerk. Geen probleem. Alle inkoppertjes in de discussie, aangereikt door Bach die voor Velsen-Noord is, negeerde ze.

Het publiek van Velsenaren en veel Velsense raadsleden dacht heel anders dan Baerveldt. Zij pleitten vanaf de tribune wel voor behoud van het RKZ bij Velsen.

Baerveldt krijgt nog een harde dobber als ze in de gemeenteraad de mislukte lobby moet uitleggen. De fracties van de ChristenUnie had kritiek, maar ook veruit de grootste partij in Velsen, coalitiepartij PvdA, was niet te spreken over Baerveldts optreden. Een CDA-raadslid uit Beverwijk was ook boos.

Dat het RKZ naar Heemskerk gaat is zeker, zo werd gisteravond duidelijk.

,,Wat als de 19.000 Velsenaren niet meer naar het RKZ komen, omdat ze Heemskerk te ver vinden?'', vroeg gespreksleider Martin Noorman. Maar liefst dertig procent van de klandizie van het RKZ zijn Velsense patiënten.

Acampo: ,,Daar ga ik niet van uit.''

Voorzitter Wim Polman van Gehandicaptenberaad Velsen: ,,Ik roep alle Velsense bestuurders op om niet meer te proberen het RKZ hier te houden. Zet in op het Kennemer Gasthuis in Haarlem-Noord. Zorg dat dat een volwaardig ziekenhuis wordt. Wij als IJmuidenaren zijn al naar Beverwijk gegaan - dat was al moeilijk genoeg voor ons - omdat het Zeeweg Ziekenhuis dicht moest. Als het RKZ weggaat, gaan we wel met z'n allen naar het Kennemer Gasthuis in Haarlem-Noord.''


Foto's: achter de tafel van links naar rechts Bach, Roest, Acampo en Baerveldt.

PS 1: OV-chipkaart werkt nog niet goed in IJmuidense bus.
PS 2: Luister en kijk naar het lied over Burgemeester Bart.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Heer Polman, als die mogelijkheid er was, hadden ze het meteen al gedaan. Een betere locatie voor een volwaardig ziekenhuis voor de inwoners van Velsen dan die in Haarlem-Noord is er niet.

Toeschouwer zei

In een brief van 4 april van Marianne Vos welke toen in deze blog (6 april) gepubliceerd werd was zij erg verbolgen over het standpunt van de IJmuider Courant. Naar nu blijkt had de IJmuider Courant het helemaal niet zo verkeerd verwoord. Wat is nu de reactie van mevrouw Vos? Of doet u nu ook aan stille diplomatie?

Anoniem zei

Bedroevend bestuur.
Wat moeten wij aan met een college dat de indruk maakt corrupt, incompetent, visieloos, lui en ongeïnteresseerd te zijn. Is dit nu echt het beste wat Velsen aan bestuurders te bieden heeft