dinsdag 19 augustus 2008

Trek een streep

De gemeente wil geen streep tussen de rijbanen van het Broekbergenplein (foto boven). Omdat anders 'het pleingevoel' weg is.

Pleingevoel? Dat is er al lang niet meer.

Dat was er wel. Bij de opening van het plein in Santpoort-Noord (een plein waar de winkeliers voor knokten) lag er weliswaar een weg in het midden, maar door een slinger moesten auto's wel rustiger rijden. Zo ontstond een idee van een plein.

Bovendien, en dat was het belangrijkste, bestond die weg uit rode klinkers (zie foto onder). Het plein leek daardoor één geheel. Precies zoals de architect het had bedoeld.

Tot 2004. Toen liet de gemeente de klinkers vervangen. Door zwart asfalt. De klinkers bleken te glad en gevaarlijk.

Er werd nog gelobbyd voor rood asfalt. Liefst met een klinkerpatroon er in, zoals in IJmuiden-Zeewijk, zodat het op klinkers leek.

De gemeente vond dat allemaal te duur. Sindsdien doorklieft de brede zwarte baan wat eens een plein was.

Het wijkplatform ziet veel gevaarlijke situaties doordat de rijbanen niet gescheiden zijn. Het pleit nu voor een witte streep. Waarom niet?


PS 1: Santpoort-Noord, een leuk dorp om rond te lopen. Kijk maar.

PS 2: even terugkomen op het ’Fokke waarschuwt nog één keer’ van gisteren. De Verkeers Informatie Dienst zegt dat het ’is stil gehouden om geen onnodige paniek te veroorzaken’. Als dat klopt, is dat een volkomen verkeerde keuze. Juist door in crisissituaties, waarbij je burgemeesters naar een crisiscentrum roept, niks te vertellen krijgt je onrust. Juist dat was een les uit de scheepsbrand. Misschien moeten ze de evaluaties nog eens een keer lezen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik ben wel benieuwd naar de ongevals-statistieken van ná de asfaltering ! Ik merk dat ik nu vaak de neiging heb om "rechtdoor" te rijden.. Toch maar een lijntje?