woensdag 20 augustus 2008

Een kinderfietsje in het asbestpand

Gisteravond in IJmuiden. Drie agenten staan in de Industriestraat (foto boven). Ze posten bij de oude Vomar-panden waarin asbest is ontdekt. Bekende panden voor mij.

Boven brandt nog licht (foto midden). ,,We hebben aangebeld, geklopt, geschreeuwd en steentjes tegen de ramen gegooid. Er reageert niemand. We gaan voor geen goud naar binnen'', zegt een van de agenten.

Achter een raam op de eerste verdieping staat een kinderfietsje. Op de deur hangen twee A4'tjes. Een vertelt dat het Kloakas Kollektive binnen zit: 'A free laboratory for artistic creation'. De leden komen uit heel Europa, staat er bij.
Ernaast hangt de tekst: Legal Advice! Niet binnentreden voordat onze advocaat terug is van vakantie! Gebeurt dat wel, dan bellen we de politie! We know our rights!

Veel brandweer staat er de hele avond bij het stadhuis (foto onder). Burgemeester Peter Cammaert van Velsen heeft rampenniveau één afgekondigd, het laagste niveau. De voorlichting aan de pers verloopt deze keer goed (zie maandag).

Erg goed zelfs. Cammaert geeft snel een persconferentie. Luister hier naar wat hij zei.

's Avonds verschijnen er meteen persberichten. De gemeentevoorlichter houdt me tot 1 uur 's nachts op de hoogte.

De gemeente wil de illegale bewoners vinden. Dat is zo urgent dat rond middernacht de panden worden doorzocht door mannen in witte pakken. (laatste nieuws)

Gisteravond zei de gemeente niet te weten hoeveel en wie er in de panden wonen of gewoond hebben. Als een ambtenaar 's middags even bij overburen was aangewipt, hadden ze het geweten. Ik deed het gisteravond. Het afgelopen jaar hebben tientallen mensen in de panden gezeten. Geen kinderen, zeggen ze.

Vanmorgen belde ik de advocaat van het Kloakas Kollektive. Hij moet toch weten waar zijn cliënten zijn en hoe hij met ze in contact kan komen. Verrassend genoeg heeft de gemeente vanmorgen de advocaat nog niet gebeld.

Geen opmerkingen: