woensdag 2 januari 2008

Koud?

Gastbijdrage van: Maaike Oppenkamp (chef redactie IJmuider Courant) en Friso Bos (verslaggever IJmuider Courant):

Op weg naar het IJmuiderstrand lijkt het vanuit de warme auto heerlijk kalm winterweer voor de nieuwjaarsduik. Op het strand aangekomen in zwemkleding dropt de gevoelstemperatuur tot rond het vriespunt. Eenmaal in de zee beneemt het koude water de mogelijkheid tot ademhalen. Een voordeel: de ietwat katerige hoofdpijn van een glaasje champagne te veel verdwijnt als sneeuw voor de zon. Best verfrissend zo’n nieuwjaarsduik.

De nieuwjaarsduik bij paviljoen Noordzee werd gisteren voor de 24ste keer gehouden. Een recordaantal gaat de zee in. Organisator Frans Koks roept na afloop iedereen op om volgend jaar terug te komen om het 25-jarig jubileum mee te maken. Ook als je niet het water ingaat, is de nieuwjaarsduik een mooi begin om het nieuwe jaar te beginnen. Het is ons kent ons op het strand van IJmuiden.

In het water let niemand nog op elkaar want de kou die we aan onze benen voelen is echt nog een stuk kouder dan verwacht. Met grote passen rennen we de branding in. Na een meter of vijftien stort Maaike zich in zee. Friso loopt nog een stuk verder door om een beetje uit de drukte te komen.

Waar het water tot de middel komt staat een man van de reddingbrigade in zijn overlevingspak in de gaten te houden of iedereen wel weer boven komt. 'Mocht ik onverhoopt aan een hartinfarct bezwijken kan hij me mooi direct uit het water vissen', denkt Friso als hij onder water verdwijnt.

Logisch, zeewater voelt koud op een winterse dag. De echte schok komt pas als je weer gaat staan. Het lichaam reageert zo heftig op de beklemmende kou dat je seconden lang geen adem kunt halen. Op het moment dat dit wel weer lukt blijkt de neus van Friso vol zeewater te zitten. Proestend lopen we terug naar de kant. 'Yes! Ik heb het gedaan!'

Fimpjes kijken? Hier en hier.

Hier meer foto's.

Tot vanavond op de nieuwjaarsreceptie.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Geweldig ik heb er van genoten
friso en maaike goed hoor
leuk filmpje

En al die mensen die dat gedaan hebben

tot volgend jaar

Anoniem zei

Complimenten aan Frans Koks, de Reddingsbrigade en het Rode Kruis!
Ook zij staan op nieuwjaarsdag gewoon weer gereed.