Gerlof Funke Küpper is de baas van de jachthaven in IJmuiden aan Zee. Ik interviewde hem. Onder meer over Endstra. Vandaag in de krant.
Endstra was de baas van Funke Küpper. Er zijn veel verhalen over de jachthaven die gebruikt zou worden om crimineel geld wit te wassen.
Gerlof praat er liever niet over. Veel liever heeft hij het over de Kustvisie. Daarover zegt hij dit, tekst die niet in het interview staat:
Momenteel wordt de Kustvisie doorgerekend. ,,Het parkeerdek dat over de huidige parkeerplaats moet worden gebouwd kun je maken met spleten tussen de platen. Maar ik weet hoe het zand hier zijn weg vindt bij een storm. Een plaat aan één stuk is echter duurder.'' Funke Küpper is nog lang niet uitgekeken op zijn baan. Voordat IJmuiden aan Zee een nieuwbouwdorp is zijn vijf à zes jaar versteken, denkt Funke Küpper. ,,Er is nog steeds uitdaging. De Kustvisie wil ik afronden voor mijn pensioen. Dat is mijn doel.''
Het gesprek over Endstra ging minder soepel. Over de man, de bankier van de onderwereld genoemd, schreven al veel media. Ook over de vermeende criminele activiteiten in IJmuiden.
Maar de IJmuider Courant niet. Behalve in 2003, toen een procesverbaal uitlekte dat Endstra (die in IJmuiden aan Zee woonde) op een dodenlijst stond. Het procesverbaal kunt u hier nog opzoeken en lezen.
Waarom schreef de IJmuider Courant niet over Endstra? Waren we bang? Nee. Er is wel onderzoek gedaan voor een verhaal. Maar: Endstra is nooit veroordeeld. En wie niet veroordeeld is, is niet schuldig. We wilden niet meedoen met het publiceren van geruchten. Alhoewel de meningen op de redactie verdeeld waren.
Werd de jachthaven gebruikt voor criminele of dubieuze transacties? Sommigen vinden van wel. Kijk eens naar deze podcast van Lex Runderkamp van het NOS Journaal. En, gekeken? Overtuigend aangetoond dat er is gesjoemeld in IJmuiden? Dat is maar de vraag. Je kunt het net zo goed zien als een slimme, legale truc van een zakenman om niets om te toveren in 27,5 miljoen euro.
Heeft Gerlof wat met de criminaliteit te maken? Zijn naam werd begin vorige maand genoemd in het Holleeder-proces. Maar dat zegt niets over Gerlofs eventuele betrokkenheid. Er is geen enkel bewijs.
zaterdag 17 november 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten