maandag 23 september 2013

De groene tunnel door Velsen

Wim en ik bij perron Velsen-Zeeweg. Foto Bert Gortemaker
We wandelen zaterdag langs het spoor. Met de IJmuider Courant. Ik ben een van de gidsen tijdens de wandeling. Inschrijven kan niet meer
 

De wandeling: het is een laatste kans om het spoor te zien. Voordat het plaatsmaakt voor een busbaan
 

Veel Velsenaren hebben wat met het spoor. Ze namen de trein. Of werkten er vroeger voor. Ik herinner me de man uit Velsen, al aardig op leeftijd, die ooit de redactie binnenliep en vertelde dat hij altijd conducteur was op de lijn. 


Wim en Bert bij station Driehuis-Westerveld. Foto Fokke Zaagsma
Of de ontmoeting met de inmiddels oud-voorzitter van de Turkse moskee in IJmuiden, die vertelde dat hij als kind was opgegroeid in station IJmuiden bij de Vissershaven. Hij woonde als kind in het station. Zijn vader werkte bij het spoor.
 

Collega Wim Wegman, spoorliefhebber, wandelde al langs het spoor IJmuiden - Santpoort-Noord. Hij schrijft er een wekelijkse serie over in de IJmuider Courant. Vorige week maakten Wim (organisator van de wandeling van zaterdag), ik en Groot Spoorkenner Bert Gortemaker (ook gids) een proefwandeling. Vanaf Driehuis ter hoogte van Lijn 5 tot aan de Kanaaldijk in IJmuiden.
 

Ter hoogte van Driehuis. Foto Bert Gortemaker
Bij ons startpunt wachtte meteen een verrassing. De gemeente of provincie blijkt al een hovenier aan het werk te hebben gezet voor de aansluiting van de HOV-bus op het spoor. Een groot stuk is ontdaan van bomen en struiken, precies op het stuk waar de bus uit de toekomstige tunnel het spoor gaat oprijden.
 

De wandeling gaat makkelijk tot aan het stationnetje Velsen-Zeeweg in IJmuiden. Er is tot de Zeeweg een pad naast het spoor. Van wandelaars, hondenuitlaters en bij Driehuis zelfs fietsers. We lijken dwars door natuurgebied te struinen. Een stille groene 'tunnel' door Velsen.
 

Bij Driehuis: pad gemaakt om HOV te laten aantakken. Foto Fokke Zaagsma
Na de Zeeweg heeft de natuur gewonnen. Bramen en struiken vormen een ondoordringbare muur. Inmiddels heeft, speciaal voor de wandeling, een hovenier met een tractor voor ons een pad gebaand door dit oerwoud van IJmuiden.
 

Bert gaat bij het oude station Velsen-IJmuiden-Oost, tussen Tiberiusplein in IJmuiden en Minister van Houtenlaan in Velsen-Zuid, op zoek naar iets bijzonders voor spoorfanaten. Een vetpot. Een systeem op de rails die vet afgaf aan de wielen van een trein. 

Op Kanaaldijk IJmuiden. Foto Bert Gortemaker
De trein maakte namelijk altijd een hels lawaai als hij even verder over de spoorbrug reed bij het Pontplein en de bocht naar beneden moest nemen naar Kanaaldijk. Wielen drukten schuin tegen de rails. Dat wrong. Bert: ,,Je hoorde het helse piepen als je op de pont stond.'' 

Bert maakte ook de laatste rit met de passagierstrein over de lijn IJmuiden-Santpoort-Noord: 24 september 1983. ,,Onderweg bleven er maar mensen aan de noodrem trekken. NS-personeel knipte uiteindelijk maar de kabeltjes van de noodremmen door.'' De vetpot vindt hij in het overwoekerde spoor niet meer terug.
Hovenier maakt pad voor wandeling, Foto C├ęcile Wierink

Bij de dichtgetimmerde ingang van de oude spoortunnel naar de perrons van Velsen-IJmuiden-Oost vinden we verstopte reddingsvesten. En plastic zakken, met onder meer een stereotorentje. De politie haalt ze later op: vijf oranje reddingsvesten en zes tassen vol spullen. 


Lees meer over het spoor van vroeger:
Hier en hier. Daar doorklikken naar volgende pagina's.


Meer wandelingen langs het oude spoor: hier en hier. Daar doorklikken naar volgende pagina's.

Geen opmerkingen: