woensdag 8 juni 2011

Genadeloos op de hoogste golf af

Verhaal gelezen, vandaag in de krant? Over Pro Rib Events, dat met powerboaten woeste uitstapjes maakt tussen de pieren van IJmuiden en op zee?

Nouska du Saar van de IJmuider Courant ging mee:


,,Het is een leuk uitje voor iedereen, ook voor bejaarden van de Zonnebloem’’, grapt Wesley Klarenbeek van ProRib Events nadat we veilig en wel weer op de kade staan van de jachthaven in IJmuiden aan Zee.

Drie kwartier eerder stapten we (Klarenbeek, Raymond Pikee en een zogenaamd stoere verslaggeefster - ik dus) in de ’powerboat’. Ook wel RIB genoemd, rigid inflatable boat.

Die ook wel met 80 km/u over
de zee kan schieten. En die ook wel, als ik de filmpjes mocht geloven, bijna kapseist bij het maken van bochten.

Het rood van mijn reddingsvest, versie Michelinpoppetje-pak, vloekte met het feloranje van de powerboat en samen waren de lelijkste dobber in de hele
haven. Maar dat was wel het laatste om je zorgen over te maken.

Pikee instrueerde: ’Klem je benen om het zitje, buig ze een beetje en houd de beugel voor je goed vast. Want’ - wijzend op mijn eigen mondbeugel - ’daarmee wil je niet op het metalen handvat knallen’. Toen schoot de powerboat met ronkende motor de zee op.

Pikee brulde wat hij de inzittenden normaal ook vertelde: over de pieren, de stromingen, het windmolenpark van Egmond in de verte.

Zijn woorden werden door wind en water weggeslagen voordat ze hun doel bereikten. Hoe ik hiervan een sfeerverslag van
moest maken voor de krant, was nog een raadsel. Maar het was wel brullen van het lachen.

Hij gaat hárd en hóóg. Hoog? Schipper Klarenbeek stuurt de boot genadeloos op de hoogste golven af, met een lancering als gevolg. Als je daarna ziet hoe diep de boot gaat vallen voordat hij het wateroppervlak raakt, klem je je benen toch iets steviger om het zitje. En gil je het uit - of krijg je de slappe lach, in mijn geval.

Maar de benen staan weer veilig op de kade en mogen zich uit het pak wurmen. Met een verwilderde beach look (verwaaid haar, uitgesmeerde mascara en zeewater in de oren) hoor ik Klarenbeek en Pikee aan: ’Mensen zien op deze manier IJmuiden vanaf een hele andere kant en het is bovendien spannend’.

Van vrijgezellenfeesten tot een groep ouderen, ze hebben al veel types in de boot gehad. ’Maar vrouwen die eerst stilletjes de boot instappen en op zee even later gillen van plezier, met hun haar in de war, zijn nog het leukst.’

Nouska du Saar
.’’

3 opmerkingen:

Bild am Montag zei

Het ziet er behoorlijk spannend uit... maar er kan gelukkig niets gebeuren.

Anoniem zei

Heeft U wel de goede mascara ?

Anoniem zei

Jeetje wat stoer, wat is spannender de achtbaan of dit boottochtje. Als journaliste maak je van alles mee. Mooi beroep.