vrijdag 3 juni 2011

Emmertje om te blussen

Op 9 juni is er een extra gemeenteraadsvergadering. De politici beslissen over bezuinigingen op de brandweer (lees meer hier en hier).

Op 30 mei was er al een extra gemeenteraadsvergadering over bezuinigingen door brandweerbaas Veiligheidsregio Kennemerland (VRK). Luister er hier naar.

De Velsense brandweer was er bij, in de raadszaal van het stadhuis (zie foto’s van Job van den Born).

Als protest deelde ze emmertjes zand uit. ,,Voor uw eigen zelfredzaamheid krijgt u van ons een blusemmer uitgereikt”, zei de brandweer, en voegde toe: ,,Blut? Brand is erger…”

Er is volgens de Velsense brandweer al te veel bezuinigd. Met ernstige gevolgen. Lees in dit verslag wat brandweerman Frans Wolfs daar over zei: twee keer moesten mensen in Velsen onnodig lang wachten op de brandweer.

Met welke bezuinigingen moet de Velsenaren eigenlijk rekening houden? Deze:

De vrijwillige brandweer voor de post Velsen-Zuid, die de beroeps van die kazerne vervangt als die uitrukken, moet worden opgeheven. Er vallen ‘ontslagen’. Risico, aldus de VRK: de brandweer komt soms minder snel.

Gekeken is of de vrijwillige brandweermannen de post IJmuiden-Zeewijk overdag kunnen bemannen (die post is nu alleen ’s avonds, ’s nachts en weekends open). Maar de vrijwilligers van Velsen-Zuid wonen te ver weg.

Maar: de ladderwagen en duikploeg blijven in Velsen. Wel wordt de jeugdbrandweer opgeheven.

Een brandweerman zei nog dit tegen de gemeenteraadsleden:

,,Ik kan u vertellen dat er binnen de organisatie op kaderniveau meer dan 30 personen een dienstauto hebben, dit samen met een piketvergoeding, die 10 of soms wel 16% van hun salaris is, omdat zij mogelijk opgeroepen kunnen worden voor ernstige incidenten, die gemiddeld 5 maal per jaar voorkomen. Echter, zij hebben dan wettelijk gezien een opkomsttijd van maximaal een uur. Ze kunnen het op de fiets af…”

6 opmerkingen:

Bild am Montag zei

Inplaats van emmertjes zand kan de brandweer beter fotos met gruwelijke brandwonden aan de raadsleden geven. Dat maakt veel meer indruk. Met de huidige droogte zijn die emmertjes zand zo gek nog niet.

nicolaas. zei

Bam dat emmertje is om te kotsen van het beleid der gemeenten,snap je die link niet,en niet om zand in te doen nee dat strooien de gemeente bedenkers in de ogen van de hulpverlening ,een schande dat bezuinigen op veiligheid en dat in een haven gebied met al de gevolgen van dien. Laat ze die emmers maar vol scheiten en aan bieden aan die gelukzoekers in Velsen die spelen met de veiligheid der mensheid. O.O.O als er een ramp gebeurt janken ze om het hardst en lopen vooraan in een stille tocht de helden van het Gemeentehuis. Veilig wonen en Veilig werken behoort juist hoog op een agenda der gemeenten te staan als Velsen aan het Kanaal naast die Buurman Ta-Ta. en consorten. Blij dat ik ver weg woon want als er wat gebeurt jezus je moet er niet aan denken. En BaM wat wel kan is natuurlijk de kosten een beetje drukken van die gasten die opgeroepen worden, Wat ik lees over auto,s en vervoer? of is er geen fietsen winkel ,meer in Ijmuiden? Veiligheid moet een pree zijn met al je bos en duin en industrie,Bezuinig maar op je ambtenaren die toch niks zitten te doen dan gekke plannetjes te bedenken.
En ik vind juist nu IJmuiden zo lekker aan het uitbreiden is met die mooie nieuwbouw overal je een goed geolied apparaat nodig bent als je brandweer enzo! of is Ome Nico weer verkeerd?

Anoniem zei

Volgens mijn gegevens wordt de jeugdbrandweer niet opgeheven. Dus ik weet niet hoe je aan deze informatie komt.

Fokke Zaagsma zei

Jeugdbrandweer: zoek het op achter de link op de blog naar de extra gemeenteraadsvergadering, bij de menukaarten:

,,Nummer 22. Stoppen met de jeugdbrandweer op alle posten. Door te stoppen met de jeugdbrandweer op alle posten (Velsen, Heemskerk, Beverwijk, Heemstede-Bennebroek, Nieuw-Vennep, Rijsenhout, Zwanenburg, Lisserbroek en Badhoevedorp) is circa 25.000 euro aan onderhouds-, beheer- en materieelkosten te besparen.''

Fokke

Fokke Zaagsma zei

Correctie op de blog:

Het blijkt inderdaad niet te kloppen, wat er staat over de jeugdbrandweer.

Er zijn groene, oranje en rode voorstellen om te schrappen.

De gemeenteraad wil instemmen met het groene voorstel.

De jeugdbrandweer staat echter in het oranje, en zal dus zeer waarschijnlijk worden gespaard.

Bedankt voor het attenderen,
Fokke

arjan de goede zei

Beste vrienden,

Ik weet dat saamhorigheid hoog in jullie vaandel staat. Jullie activiteiten zijn duidelijk wat dat betreft. Jullie hebben al heel wat protest laten horen tegen de afbraak van jullie diensten aan de gemeenschap.

Er is echter een groep die jullie misschien niet kennen: De huishoudelijke hulpen van de VIva! Zorggroep in Velsen en in Haarlem.
Ze zijn al anderhalve maand in actie tegen een dreigende loonsverlaging van 24,5%.
Donderdag 23 juni om 12 uur vindt er een nieuwe actie plaats van hen: Ze gaan naar Den Haag om zich aan te sluiten bij het grote protest tegen de PGB.

Het gaat om een zo breed mogelijke solidariteit te ontwikkelen. Het gaat overal om hetzelfde: ontslagen en verlaging van lonen en uitkeringen en vooral de verslechtering van de kwaliteit van de zorg.


Solidariteitverklaring met de thuiszorgmedewerkers van Viva! Zorggroep in IJmond en in Haarlem

Sinds januari van dit jaar voeren de thuiszorgmedewerkers van Viva! Zorggroep in IJmond en in Haarlem actie. Waarom? Omdat hun baas met het idee kwam om hen hetzelfde werk te laten doen voor minder salaris.

Op 15 april jongstleden ontving ieder van hen een envelop met daarin een nieuw, zonder meer schandalig salarisvoorstel. Het kwam er op neer dat hun salaris van 13,10 euro (voor sommigen iets minder) bruto per uur naar 9,92 euro per uur bruto omlaag zou gaan. Als ze niet akkoord zouden gaan, dan zou er ontslag volgen!!.

De inmiddels opgerichte actiegroep van de thuiszorgmedewerkers,“Wij zijn de Thuiszorg”, heeft alle 650 collega’s opgeroepen om niet te tekenen en in plaats daarvan actie te gaan voeren. Later is deze oproep ondersteund door AbvakaboFNV en daarna ook de CNV.

Ze komen op voor hun rechten en willen niet ontslagen worden. Inmiddels zijn ze al meer dan zeven keer bij de gemeente geweest hun eisen naar voren te brengen of te protesteren op de publieke tribune. De actiegroep“Wij zijn de Thuiszorg”, is met een lijst van vragen naar de informatiebijeenkomst gegaan van de ondernemingsraad, waar hen de toegang werd geweigerd.

Omdat de actiegroep heeft opgeroepen niet te tekenen en niemand van hen ontslagen wil worden, zijn ze samen tot de slotsom gekomen dat er geen andere weg meer overbleef dan te gaan staken. Ze hebben inmiddels al zo’n zeven stakingsdagen achter de rug. Maar staken is een uitzondering in de zorg. Daarom stellen ze ook “Wij gaan daar zo zorgvuldig mogelijk mee om. Wij werken met respect voor onze cliënten. Nu hebben ze respect voor ons.”

Na 3 keer Haarlem, 2 keer IJmuiden en 1 keer Velsen-Noord hebben ze besloten dat het tijd wordt om daar naartoe te gaan, waar de bezuinigingsmaatregelen gedicteerd worden: Den Haag! Komende donderdag 23 juni gaan ze massaal naar Den Haag om zich te vervoegen bij het protest van de PGB-ers, die daar tegelijkertijd plaatsvindt op Het Plein. Door hun strijd met die van andere andere sectoren te verbinden maken ze duidelijk dat ze zich niet in een hoekje laten drukken, maar de ramen willen openzetten en aan hun protest een bredere basis willen geven. Zo verbreden we de actie voor goede zorg, voor cliënten en werknemers”.Aldus een van de leden van het actiecomité“Wij zijn de Thuiszorg”,

De thuiszorgmedewerkers van Viva! Zorggroep in IJmond en in Haarlem hebben een moedige en belangrijke stap gezet. Een voorbeeld voor alle andere werkenden in de zorg in Nederland. We moeten vechten voor een menswaardige zorg, waarin het niet alleen goed werken is, maar waar een warme, menselijke zorg bestaat, Een zorg waar mensen op een kleinschalige manier verzorgd worden door vaste verzorgsters, die een vast contract hebben met voldoende uren en een loon waarvan je kunt wonen en leven.

De acties van de thuiszorgmedewerkers uit Haarlem en de IJmond verdienen onze volledige steun.

Hun werk is nodig! Ze doen hun werk goed!
Daarom: geen verslechteringen meer accepteren!
In het belang van ons leven en dat van de cliënten!
Zij zijn niet het probleem, het systeem is het probleem

Onderschreven door de ASB, de KSU en de IKS.