zaterdag 15 januari 2011

Een nieuw leven voor een kolossale bunker

Vandaag in de IJmuider Courant: een verhaal over een ideeënprijsvraag voor de Schnellbootbunker in de IJmuidense Haringhaven.

De Duitsers bouwden zelfs twee van deze enorme bunkers in IJmuiden. Eentje daarvan is nog over. Hij is ook wel bekend als de IJbunker.

De betonnen kolos is gemaakt uit 91.000 ton cement en 450.000 ton kiezel. Afmetingen: 242 meter lang, 74 meter breed en twaalf meter hoog. Mooie cijfers. Voor een betere indruk: kijk naar dit filmpje. Of kijk eens binnen.

De helft van de bunker is in handen van Hoorne Vastgoed. Die dacht: stel dat de betonnen reus ooit eens leeg komt te staan. Wat moeten we er dan mee? Het bedrijf schreef een prijsvraag uit. Bijzondere ideeën kwamen er uit.

Zoals Floating Wind. De studenten ontwierpen vier futuristische, raar gevormde, enorme kunststoffen objecten die als een soort nesten in de bunker hangen.

Die objecten verbeelden een van de meeste kenmerkende elementen van IJmuiden: de wind. De studenten verzamelden de gegevens van windrichting en -snelheid in IJmuiden over de afgelopen veertig jaar, stopten ze in de computer en lieten de data omzetten in een structuur.

De objecten, van polyester, bevatten hotelkamers en kantoren. Het hotel is voor de klanten van wat de bunker wordt: een scheepswerf voor zeer luxe polyester motorkruisers.

De klanten logeren in de bunker en kunnen in de fabriek de bouw volgen van hun schip. Rijke gasten, die gesteld zijn op luxe. In de bunker is daarom voor hen een zwembad gemaakt. Kijk naar deze video en wandel door hun bunker.

Een ander idee is The Coloured Bunker, waarbij de bunker een beetje zijn oorspronkelijke functie terugkrijgt. Schepen krijgen weer toegang tot de IJbunker. Het wordt een jachthaven voor plezierschepen, gecombineerd met een kantorencomplex. Voor de jachthaven worden acht vaargeulen in de bunker gecreëerd.

Voor het bedrijfsverzamelgebouw worden grote openingen in de bunker gemaakt om de kantoren daglicht te geven. Op het dak komen kleine, gekleurde uitbouwsels.

Minder futuristisch is het idee om de bunker te veranderen in een vrieshuis voor de opslag van vis. In acht gangen worden de dozen met op zee ingevroren vis opgeslagen.

Er komt geen mens in de opslag. Een heftruckrobot van zeker tien meter hoog haalt de dozen uit de smalle gangen.

Meest in het oog springend is het idee om de bunker te veranderen in een groot dierenhospitaal. De bunker kan worden verbouwd tot een behandelruimte plus een grote tropische kas waar de herstelde giraffen lopen. Het is de kans om IJmuiden te voorzien van een permanente stroom toeristen, zo is het idee.

In de bunker komt een herstelruimte voor de dieren, een commercieel voor publiek toegankelijk deel en klein informatiecentrum. Om genoeg daglicht in de bunker te krijgen, wordt een groot deel van het beton vervangen door een enorme glazen gevel.

Winnaar werd Floating Wind. Jan Heeremans van Hoorne Vastgoed legt uit waarom: ,,De IJbunker heeft iets in zich om IJmuiden wereldwijd op de kaart te zetten. Het heeft iets extreems. Ook IJmuiden heeft iets extreems, vind ik.''

,,Je moet dus iets aparts doen met de bunker. Iets unieks in de wereld. De bunker kan in IJmuiden een Bilbao-effect veroorzaken. Bilbao was een vervallen industriestad tot het Guggenheim-museum er kwam. Een bijzonder gebouw dat mensen uit de hele wereld trekt. Dat kan in IJmuiden ook.’’





3 opmerkingen:

Anoniem zei

nou zullen we het dan maar op een vrieshuis houden dan blijft IJmuiden te minste weer eens gewoon IJmuiden waar het zo goed in is en hoeft dat stukje geschiedenis ook niet verder verpest te worden

Bild am Montag zei

Als Bilbao..? Zeg maar gerust als Guernica.

Anoniem zei

Helemaal goed! Think out of the box! Dat zouden we vaker moeten doen. Wie weet wordt het dan ooit nog eens iets met IJmuiden.
Natuurlijk bestaat IJmuiden veel uit vis en staal, maar kom op mensen er is meer. Er kan meer!