zondag 19 september 2010

'Gewone' Duitse soldaten op Forteiland

Vanmiddag naar de re-enactment op Forteiland geweest. Samen met honderden andere bezoekers. Was erg leuk.

Het eiland zag er een beetje uit zoals bedoeld: met soldaten.

Forteiland was weer 'bezet' door Nederlandse militairen (het is gebouwd als Nederlands fort) en door de Duitsers (Tweede Wereldoorlog).

De mannen in de uniformen en met de wapens hoorden bij re-enactmentgroepen. In hun vrije tijd beelden ze de soldaten uit.

De Nederlanders waren van de re-enactmentgroep Nederland Paraat: lees hier en hier.

Maar er liep ook een gewapende BS'er rond, in blauwe overall, zwarte helm en oranje armband met de tekst Oranje.

De Duiters waren van de re-enactmentgroep
Der Windhund.

Wat me opviel: die Duitsers, met hun geweren over de schouder, zagen er uit als heel gewone, aardige mannen.

Het rare is: van tevoren heb je onbewust het beeld dat Duitse soldaten gemene wezens moeten zijn geweest. Moet komen van al die keren 4 mei. Van de films en de boeken. Zo zie je maar: geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaar.

Want het beeld van vandaag was volgens mij niet anders dan wat je tijdens de oorlog moet hebben gezien.

Een gelukje vandaag was dat ze de fortwachter in de originele cel van Forteiland hadden gezet. Zie de bovenste foto, waarbij hij praat met een Nederlandse officier.

Blij was hij niet: hij stond onophoudelijk te brullen en sloeg met zijn beker tegen de spijlen. Hoe ze hem in die gestreepte pyjama hebben gekregen, is me een raadsel.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

jammer dat men vergeten is dat er zoveel doden vielen en burgers dakloos werden in ijmuiden dat dit op een positiefe manier belicht wordt door zo,n groep

Anoniem zei

Anoniem zei: "jammer dat men vergeten is dat er zoveel doden vielen en burgers dakloos werden in ijmuiden dat dit op een positiefe manier belicht wordt door zo,n groep". Goede suggestie om hier ook aandacht voor te hebben. Echter dit kan moeilijk worden neergelegd bij een levende geschiedenis groep. Dat past namelijk niet binnen het doel van hun optreden. Re-enactment groepen proberen juist de situatie zoals die ooit bestaan heeft zo levensecht mogelijk neer te zetten en zijn geen herdenkingsgroep. Herdenken kan natuurlijk zeker ook op zo'n dag. Maar dat zou dan wel een apart element in het programma moeten zijn. Misschien wil degene die dit aandachtspunt heeft aangebracht zich opwerpen om een herdenkingselement vorm te geven bij een eventuele herhaling van dit evenement?