vrijdag 12 maart 2010

Groot gebied ontruimen

Het is dus een duizendponder, van Amerikaanse makelij.

Ligt al sinds de oorlog in de IJmuidense Vissershaven, en komt woensdagavond boven de modder als de King of Scandinavia veel te hard achteruit inparkeert.

Door de manoeuvre van de King slaat zelfs een sleepboot los van de kade. Oeps.

Haven Amsterdam verstuurde gisteren een waarschuwing aan de scheepvaart. Daarin staat dat de bom tien meter uit de kade ligt. De positie wordt gemarkeerd met een wrakkenschuit (zie foto boven van Frits Houtgraaf). Alle schepen wordt verzocht minimaal 35 meter uit de buurt te blijven en voorzichtig te passeren.

De vliegtuigbom wordt nog niet geborgen. Als dat gebeurt, zo lees ik vandaag in de IJmuider Courant, moet rekening gehouden worden met een ontruiming in een straal van 300 tot 900 meter.

En dan komt afstandmeten.nl van pas. Negenhonderd meter: als dat waar is, moet een enorm deel van IJmuiden worden ontruimd.

Ook scholen en bedrijven. Negenhonderd meter strekt zich uit tot de Planetenweg, Noordersluis (scheepvaartverkeer stil!), Strandweg en zelfs tot de Ampèrestraat.

Maar misschien is 900 meter wat veel. In 2007 werden in IJmuiden ook twee bommen gevonden, bij de sluizen. Van exact hetzelfde type: Amerikaanse duizendponders.

De ontdekking had grote gevolgen voor de onder meer de scheepvaart. Ook voor het cruiseschip Jewel of the Seas dat in de sluizen lag.
Luister en kijk naar de bommeldingen aan boord: in het Engels en in het Italiaans. Leuk.

Bij het onschadelijk maken van de duizendponders in 2007 liet de gemeente een gebied ontruimen van 450 meter.

Als je die cirkel aanhoudt voor de bom die nu in de Vissershaven ligt, kom je toch nog uit op een aardig gebied: tot aan de Kanaaldijk (wellicht met Breezicht), inclusief de Kleine Sluis en Zuidersluis en het hele middenhavengebied.


PS: Het visrestaurant op de Kop van de Haven staat op een bunker. Wisten jullie dat? Kijk hier naar prachtige historische foto's.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Fokke weer mooi nieuws op je blog
http://www.youtube.com/watch?v=YQxFg4OQpJU staat een filmpje van de afbakering.

fijn weekend

Anoniem zei

Ach Fokke, er liggen onder de nieuwe kade van de velserkom ook minimaal 4 bommen. Deze zijn bij het aanbrengen van de geluidswal circa 4 à 5 jaar geleden, opgegraven. Uit economische overwegingen is dit stil gehouden, en zijn ze snel weer begraven!!!

Ik vermoed dat er op nog meer plaatsen hetzelfde gebeurt is.

Is misschien wel wat voor jouw, om dat eens uit te pluizen...

Fokke Zaagsma zei

Mail me maar eens (f.zaagsma@hdcmedia.nl): wie zou me dat kunnen vertellen over Velserkom?

Fokke

Fokke Zaagsma zei

Wat de bommen onder de geluidswal bij Velserkom betreft: mijn collega Pieter van den Akker heeft het nauwkeurig uitgepluist.

Wij komen tot de conclusie dat het verhaal niet klopt.

Wie meent dat we op het verkeerde spoor zitten: neem contact met ons op.

Fokke