Het hart van elke bunkerhobbyist uit Velsen veert op als hij in een bosje een stukje beton ziet. Zo ook dat van Rob Verhoef uit Driehuis.
Hij vertelde me vanmorgen over de kazemat (dat is een Nederlandse bunker) die hij in mei ontdekte in recreatiegebied Spaarnwoude.
We stonden bij een ondoordringbaar bosje waar de kazemat zich al twintig jaar verborg (foto onder).
Verhoef is medewerker van de Menno van Coehoorn die militaire stellingen wil behouden. Alle bunkers en kazematten in de regio heeft hij al gedocumenteerd en gefotografeerd.
Behalve die onvindbare in Spaarnwoude. Verhoef had al wat vergeefse speurtochten achter de rug op de fiets. Toen besloot hij Google Earth eens te openen en te denken: 'Waar zou ik een kazemat bouwen'.
Zo kwam hij uit bij dat ene bosje bij de kanobaan (zie gele stip eennalaatste foto). En jawel, daar zat hij dan.
Helemaal verrukt was Verhoef toen hij het jaartal boven de opening zag: 1934. ,,Ik heb altijd een zaklamp bij me. Toen ik naar binnen ging, dacht ik onwillekeurig: er zou toch geen lijk liggen?''
Nee, dat niet. Binnen zien we wat sporen van jongeren: verroeste blikjes, een plastic teiltje, een wiel. Op de muur staat een datum uit 1941. De ruimtes zien er intact uit. Alleen de stalen platen voor de schietgaten zijn verdwenen.
De kazemat werd aangelegd in wat toen nog vlakke polder was om de net aangelegde Amsterdamseweg onder vuur te kunnen nemen. Anders konden de Duitsers langs het Noordzeekanaal oprukken naar het paleis op de Dam.
Vijf of zes militairen waren er gelegerd. De kazemat bestaat uit een manschappenverblijfje en een ruimte voor de mitrailleur met schietgat.
Er stond een mitrailleur van 9,7 millimeter waarmee vijfhonderd schoten per minuut konden worden gelost. Verderop, bij het Noordzeekanaal, stond vroeger nog een kazemat met kanon. Die is gesloopt.
woensdag 19 augustus 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Goh, wat een ontdekking, de jeugd wist er kennelijk ook al van evenals alle bewoners van het gebied die de kazemat allang hadden ontdekt, even vragen had voldoende geweest denk ik.
Ik heb nog wel een paar "ontdekkingen": het fietspad om de hoek volgt de eeuwenoude Velserdijk, de oude kering van het Wijkermeer, de ander kant op langs diezelfde dijk een getijdensluis,de Hadersluis, totaal verwaarloosd,Eeuwenoud cultureel erfgoed!
Met vriendelijke ontdekkingsgroet:
JP
Een reactie posten