zaterdag 11 april 2009

Krant voor de lezer, brug voor de Velsenaar

Soms vindt een verslaggever een onderwerp zo leuk en interessant dat hij er alles over kwijt wil in de krant.

En dat is een verkeerd uitgangspunt. Want de IJmuider Courant maken we voor de lezers, voor de mensen die winkelen op de Lange Nieuw. Een krant maak je niet voor jezelf.

Zo is het ook een beetje met bestuurders van de gemeente en provincie. Ze zitten daar voor u, de kiezers, hun burgers. Maar soms lijkt het er op dat ze iets willen doen voor zichzelf of anderen.

Neem bijvoorbeeld de brug die in Velsen-Noord over de Velsertunnel moet komen (zie tekening). Waar is die nu eigenlijk voor bedoeld? Voor automobilisten die ooh en aah kunnen zeggen van bewondering? Om als bestuurders schouderklopjes te krijgen voor zoveel moois? Of moet je een brug maken voor de inwoners van Velsen-Noord?

Lees het verslag van collega Frank Buurman. Dat zegt alles.

'Brugbeleving' niet aan iedere Velsen-Noorder besteed

Velsen-Noord - De architect deed zijn uiterste best om een fraai beeld op te roepen, maar de kunstzinnige Wijkeroogparkbrug is als 'event' en 'eyecatcher' niet aan iedereen besteed. In ieder geval niet aan veel bezoekers van de informatie-avond in Velsen-Noord.

Bijna grommende bezoekers die nog steeds pissig zijn over de 'ontbossing' van het Wijkeroogpark in Velsen-Noord. Hoongelach over de brug van bijna 2,7 miljoen, een unieke markering over de A22 die Velsen-Noord 'op de kaart' zal zetten. Een stoere brug van hoogovenstaal, refererend aan de industriƫle omgeving.

Peter Stam van Wijkbelangen Velsen-Noord had bewondering voor het ontwerp. ,,Het is een prachtige voetgangersbrug. Echt waar. Maar wie maakt er straks gebruik van? Niet al die ouderen die in Velsen-Noord wonen.''

Twijfels waren er ook over de sociale veiligheid van de constructie, die zich heel kunstzinnig krult over de borden van de A22 en een hoogte van tien meter bereikt.


Geef Velsen-Noord een paar miljoen en de bevolking doet er waarschijnlijk iets goeds mee. Maar helaas, de miljoenen zitten in het groen- en waterplan en de provincie heeft voor de abstracte brug in het verlengde van de Meerweidenlaan maar liefst 2,4 miljoen euro beschikbaar gesteld.

De vertegenwoordigers van de gemeente hadden het er zichtbaar moeilijk mee, zoveel onbegrip voor de kroon op het werk, het creatieve hoogtepunt van het groen- en waterplan, aan de oever van de wedergeboren Scheybeeck.

Paarlen voor de zwijnen? Een bezoeker: ,,ik werk bij Corus en zit altijd binnen opgesloten tussen het staal. In mijn vrije tijd heb ik echt geen behoefte aan een stalen brugbak.''

3 opmerkingen:

Klaas (Nick) Strooker zei

10 meter hoog; mm dat zijn 3 woonlagen. In je woning neem je de lift.

Anoniem zei

Fokke klopt een krant is voor de lezer,daarom ben ik geabonneerd op de krant.

Soms intresant nieuyws en soms ook minder.

fijn weekend

Marc Commandeur zei

Kijk ook op de website van Wijkbelangen Velsen-Noord voor een reactie op dit artikel.