Futuristisch of niet? In ieder geval wordt er serieus gewerkt aan een nieuwe bestemming van platform Q8-A. Dat platform zie je als je op het IJmuiderstrand staat en naar Velsen-Noord kijkt.
Het gaat om CO2-opslag en kweek van vissen, mosselen, wieren en algen gecombineerd met het winnen van energie uit golven en getijden. Lees het hier.
BioQ8 is het viskweek- en energieplan gedoopt. Het plaatje boven geeft een indruk hoe het er uit moet zien. Alles over dit plan voor een marien park kunt u lezen in dit document.
Met de winning van energie uit getijden en golfen is al een proef gestart in Zeeland. Het ding heet een wave rotor.
Wintershall kijkt naar CO2-opslag bij Q8-A. Onderzoek van TNO wijst uit dat het kan. Een pijpleiding die CO2 uit de Botlek naar kassen vervoert, de OCAP-pijp, zou moeten worden doorgetrokken naar Corus in IJmuiden. Zie het onderste kaartje.
Zo kan CO2 in Q8-A worden gepompt. Corus vindt dat ook interessant. Het bedrijf wil minder emissierechten betalen. Opslag van CO2 is dan interessant. Er is een plan om CO2 op te vangen bij Corus.
Amsterdam vindt doortrekken van de OCAP-pijp naar IJmuiden ook interessant. Overwogen wordt om mee te doen.
Tegen BioQ8 zal weinig weerstand zijn, denk ik. Opslag van het broeikasgas CO2 licht veel gevoeliger. Er wordt gewerkt aan een ondergrondse opslag van CO2 in Barendrecht. Dat roept weerstand op. Het zou onveilig zijn.
Zo'n pijpleiding met CO2 naar IJmuiden, is dat gevaarlijk? Lege poriƫn van een leeg gasreservoir in de zeebodem volpompen met tien miljoen ton CO2, zes kilometer van het strand: is dat niet gevaarlijk? Wintershall en TNO zeggen van niet. Ook VROM vindt het veilig.
dinsdag 17 februari 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
5 opmerkingen:
Nou staat er bij Gravemaker toch vieze vis op de gevel in dat reclamespotje. Terwijl de visboer dit nou juist wou voorkomen. Zeker er een paar leuke centen voor gekregen.
Ja natuurlijk de visboer moest toch vis inkopen en zo verdien je snel
slim bedacht hoor en te zien op het spotje van de telefoongids rinkelen die kassa
Gravemaker wilde geen 'vies', maar de oplossing waarmee hij kon leven was dat zijn zaak niet heel herkenbaar in beeld zou komen.
Gravemaker zei me, zo stond ook in de krant, dat hij beslist niet rijk wordt van de locatievergoeding.
Fokke
Ik vind het wel wat ironisch hebben. Die zogenaamde OCAP-pijp is eigenlijk bekend als 'de pijp van Joop'.‘Joop' is oud-minister Den Uyl. Rond 1965 liet hij de pijp aanleggen voor transport van ruwe olie. Sinds 1982 ging er niets meer doorheen, nu zit het vol met de reststof van een veroorzakend product van het overschot.
ja fokke beter iets dan niets in deze tijd,ook voor de visboer
Een reactie posten