woensdag 14 januari 2009

Een sierlijke zwarte bladzijde

Gisteren heeft de redactie even op z'n gemak vergaderd. Er moet af en toe nagedacht worden over zaken die komen.

Zoals: het stratenvoetbaltoernooi in Velserbroek. Daaraan doen zoveel Velserbroekers mee dat we het niet voorbij willen laten gaan met een paar verslagen. Er werden idee├źn geopperd. Een serie is in voorbereiding.

En natuurlijk: de feestweek in Santpoort-Noord. Voor de 250ste keer! Speciale bijlages kunnen we helaas niet meer maken (bezuinigingen), maar de IJmuider Courant zal dit feest zeker niet ongemerkt voorbij laten gaan. Nog 198 dagen…

De Harddraverij Vereniging Santpoort, organisator van het dorpsfeest, laat het ook niet zomaar passeren. Al enkele jaren wordt gewerkt aan een jubileumboek. 1982 ontbreekt daarin niet.

Toen werd iemand doodgestoken. Jaren- en jarenlang heeft de steekpartij de organisatie achtervolgd. Hoewel die er niks aan kon doen. De naam feestweek werd zelfs veranderd in dorpsfeest. Onder meer om van het vervelende feestweek-steekweek af te komen. Tot overmaat van ramp vond in 1993 weer een steekpartij plaats op de feestweek. Drie Haarlemmers werden veroordeeld.


In het jubileumboek dat dit jaar uitkomt, wordt een echte zwarte bladzijde opgenomen over de steekpartij, zo hoorde ik vandaag. Het siert de organisatie dat ze niet om het vervelende incident uit 1982 heendraait.

Foto: ringsteken in de Hoofdstraat, dorpsfeest Santpoort 2008.

1 opmerking:

Anoniem zei

Sier het boek niet voordat je de inhoud hebt gelezen. Want ik mis namelijk een aantekening op de zwarte bladzijde. Zo n 10 jaar geleden (vang me niet op de tijd) is er op de Duin en Kruidbergerweg een dodelijk auto ongeluk gebeurd. Dit heeft 2 jongens het leven gekost. Zij kwamen van de feestweek toen de bestuurder frontaal op een boom reed. Dit ongeluk is volgens mij de reden waarom de feestweek ook elke dag om 12 uur s avonds stopt. Je kunt zeggen dat de feestweek niets aan het ongeluk kon doen. Dit konden ze ook niet aan de steek en vechtpartijen die er zijn geweest. Het dramatische aan het verhaal was ook nog eens dat een van de jongens snel zou trouwen en bovendien toevallig met de bestuurder mee reed.Groeten BaM