vrijdag 3 oktober 2008

Toch publiceren

Waarom zet de IJmuider Courant een ruzie over een dode op de voorpagina? Moeten we dat niet laten rusten? Uit piëteit?

Burgemeester en wethouders (B en W) vroegen ons om het bericht over Gerard Schreuder (foto) niet te publiceren. Schreuder is sinds 2002 gemeentesecretaris.

De krant publiceert toch. Want er is iets aan de hand. Het geruzie geeft de verhoudingen weer in het stadhuis. Het gaat ook niet om zomaar iemand in het stadhuis, maar om de gemeentesecretaris. Dat is de hoogste baas van alle Velsense ambtenaren, de belangrijkste schakel tussen B en W en de ambtenaren. De ambtenaren moeten de plannen van B en W voorbereiden en uitvoeren.

Schreuder wilde niet dat B en W zijn rouwadvertentie zouden ondertekenen. B en W wilden dat wel. Dat leidde tot emoties, letterlijk tranen, in het stadhuis. Schreuder stond op slechte voet met B en W, maar op zeer goede voet met de ambtenaren en de gemeenteraad. Een soort scheuring op hoog niveau.

Ik kan over details niet veel over kwijt, maar kan wel verzekeren dat de IJmuider Courant voor de publicatie niet over één nacht ijs is gegaan.

Dag Gerard.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Fokke,

volgens mij is het een 'plicht' van een krant om ook minder prettig nieuws te plaatsen. Zeker als het gebeurd met de zorgvuldigheid die jullie hebben betracht.

Anoniem zei

Het enige waar de krant rekenig mee moet houden is de lezer. De eventuele gevolgen zijn voor later. Dit is voor jullie misschien een te simpele redenering. Toch moet dit het uitgangspunt zijn. BaM

Fokke Zaagsma zei

Hoi BaM,

Dat klopt.
Vandaar het stuk in de krant. Het is van belang voor de lezer (en de kiezer) om te weten wat de verhoudingen zijn in het stadhuis.
Fokke