maandag 19 mei 2008

Corus: gelukkig staat de wind goed

Al jaren hoor ik het gerucht. In IJmuiden komt kanker meer voor dan normaal. Ook huisartsen zouden dat weten. De schuldige: Corus.

Wat moet je met zo’n gerucht? Valt niet te bewijzen. Er is geen causale relatie aan te tonen met de staalfabriek. Al lijkt me duidelijk (gezond verstand) dat Corus niet gezond is. Kijk maar hier.

De GGD Kennemerland wil er toch meer van weten. Er is aanleiding tot onrust (lees het chroomrapport hier). (kijk ook hier).

Vorig jaar signaleerde de GGD al dat er meer kanker is in Beverwijk (lees hier en hier). Zembla dook erop en zond gisteren uit.

De IJmuider Courant schreef zaterdag over de Zembla-uitzending. Miste u in de verhalen de visie van Corus, ofwel het heilige journalistieke principe van hoor en wederhoor? Ik ook. Corus reageerde zaterdagmiddag. Ontkennend, natuurlijk.

Gelukkig voor Velsen staat de wind vrijwel altijd goed. En zijn Wijk aan Zee en Beverwijk de dupe. Maar ik heb het GGD-rapport van vorig jaar er nog eens bij gepakt. Kankerincidentie Kennemerland , heet het (lees het hier).

Er staat heel wat in over Velsen. Ik geef het weer in de taal van het rapport.

De incidentie’ van kanker is het optreden van nieuwe vormen van kanker, dus het aantal patiĆ«nten bij wie een bepaalde vorm van kanker voor het eerst is gediagnosticeerd. Er wordt gerelateerd aan het landelijk gemiddelde.

- Bij Velsense mannen is een tendens naar verhoogde incidentie. Dat betreft onder meer prostaatkanker. Velsen is een gemeente waar relatief veel nieuwe gevallen van prostaatkanker zijn geconstateerd.

- In Velsen is sprake van een tendens naar verhoogde incidentie van longkanker bij vrouwen.

- In Midden-Kennemerland en vooral in de gemeenten Beverwijk en Velsen is bij mannen sprake van een tendens naar verhoogde incidentie voor huidkanker. Bij vrouwen geldt een sterk verhoogde incidentie.

- Velsen kent per jaar 329 nieuwe kankergevallen.

Poeh. Toch maar verhuizen?

(Laatste nieuws)

(Foto boven van MTB Noordwest. Lees ook hun verhaal)
(Foto midden van Aads website)
(Foto onder van paulmertz.nl)

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Verhuizen kan ik je altijd adviseren. Heb ik ook gedaan.

Wat mij betreft wordt hier een vies spelletje gespeeld. Bovendien vindt de bevolking het wel best begrijp ik uit de reacties van mijn achtergebleven familie.

Anoniem zei

Wiens brood men eet wiens taal men spreekt (ook de IJmuider Courant mijdt dit onderwerp liever, Corus is zeker een leuke adverteerder). En ieder jaar een leuke winstbonus voor het personeel (zwijggeld?).

Anoniem zei

@Kareltje. Waar moet Corus dan voor adverteren? Koop nu 400 ton ruw staal en pak daarmee uw vis in? Of we hebben nog 300 ton gewalst staal liggen dat binnen 4 weken begint te roesten.

Heb vertrouwen in de journalistiek. Vooral de regionale journalistiek is moeilijk, omdat je erg dicht op het nieuws zit. Dit in tegenstelling van een Telegraafkantoor die maar de regionale kranten overschrijft.

Fran (ex journalist Utrecht)

Anoniem zei

Frank, kijk eens bij de personeelsadvertenties.

Fokke Zaagsma zei

Zeg Kareltje,

Wat een onzin: 'de IJmuider Courant mijdt dit onderwerp'. De krant staat er helemaal vol mee! Een deel van de berichten vind je weer terug op onze site.

Fokke

Anoniem zei

@Kareltje: ze zullen veel moeten adverteren, want je gaat echt liever elders werken dan bij Corus. Ik heb zelf bij HO7, Blokwals, Witte Hek en Walserij-West gewerkt. Heel leuk, maar datwordt veel adverteren voor Corus.
Verder niet negatief doen. Haarlems Dagblad is op de hand van Corus, maar de rest is OBJECTIEF.

Fokke Go On!!

Fokke Zaagsma zei

Hoi Frank en Kareltje,

Hoeveel Corus ook adverteert: onze berichtgeving zal er niet door veranderen.

En wat het Haarlems Dagblad betreft, een zusterkrant van de IJmuider Courant: die nemen onze berichten over Corus over. Zelfde teksten dus.

Groetjes,
Fokke

PS: Net de ochtendvergadering gehad. Morgen weer meer nieuws over Corus in de krant.

Anoniem zei

Ok excuses voor de valse suggestie over HD.