vrijdag 8 februari 2008

Grapje

Af en toe, heel soms staat iemand zich een verborgen grapje toe in een stuk. Soms alleen herkenbaar voor insiders.

In de krant van vandaag staat er één.
Het bericht gaat over het Crisisbestrijdingsplan luchtvaartongevallen regio Kennemerland.
Het is te downloaden via www.velsen.nl. Even zoeken via de zoekfunctie.

In dat rapport staat gedetailleerd wie er dood gaan als wat voor vliegtuig waar neerstort. En wat de hulpdiensten moeten doen.

Het bericht:
,,De burgemeester heeft het Crisisbestrijdingsplan op grond van de Wet Rampen en Zware Ongevallen officieel geldig verklaard voor wat Velsens grondgebied betreft. Er is gekeken naar veertien vliegtuigtypen en wat de gevolgen van een crash zouden kunnen zijn.
Zo levert een Cessna 182 volgens de berekeningen een rampgebied van slechts honderd vierkante meter op. Een Boeing 747 400 heeft een maximaal bereik van 32.000 vierkante meter. Er is ook uitgerekend hoeveel slachtoffers er zouden kunnen zijn. Aan boord van het toestel 75 procent, op de grond 25 procent van de slachtoffers.
Verder is er ook tot in detail gekeken naar de mogelijke gevolgen van een neerstortende Boeing met 424 passagiers in recreatieschap Spaarnwoude en bijvoorbeeld het centrum van Haarlem. Ook een crash op de Noordzee is uitgewerkt om te bepalen wie wat moet doen. Oefeningen zijn voor zover bekend niet te verwachten.’’

Oefeningen zijn niet te verwachten. Nee, natuurlijk niet.

1 opmerking:

Anoniem zei

Fokke, niet te voorbarig. Er wordt heel wat geoefend in de regio hoor.
Een treinramp met gevaarlijke stoffen in de tunnel bijvoorbeeld. Staat ook in het calamiteitenplan en is ook geoefend. Er is ooit spraken geweest dat er geoefend zou gaan worden dat er een vliegtuig neergestort zou zijn vlak voor de kust. Op zich ook wel eens goed om dat te oefenen. Het hoef namelijk niet een echt vliegtuig te zijn, maar je kan veel nabootsen. Dus ik zie de opmerking niet als een verborgen grapje. Meer een gemiste kans om goed voorbereid te zijn op een grote ramp.