woensdag 7 november 2007

Geld terug

Groot op de voorpagina van de krant vandaag. De belastingen gaan in 2008 omlaag.

Dat is goed nieuws. Al is de kop boven het stuk wat voorbarig. Het is een voorstel van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad moet er nog over beslissen.

Welke partij kan daar nou op tegen zijn? Nou, er zijn er vast wel enkele.


Diverse oppositiepartijen lieten al weten dat ze de gemeentebegroting voor 2008 veel te rooskleurig vinden. Miljoen zijn er over. Hoe kan dat ineens? Bovendien vinden veel raadsleden de begroting niet te controleren. Misschien is het slimmer het geld achter de hand te houden.

Diverse partijen zullen nog wel andere doelen weten voor het geld. Als je de belasting iets minder verlaagt, blijft er meer geld over.

Bijvoorbeeld voor de gehandicaptenparkeerkaart. Laatst belde een IJmuidenaar me. Hij verbaast zich erover dat je voor de kaart in Velsen 82 euro betaalt. Dat worden enkele euro's meer in 2008.

Het is inderdaad raar. Even googlen leert dat in vrijwel alle Nederlandse gemeentes de kaart slechts tussen de 25 en 30 euro kost...

Wat ook heel raar is: het moment waarop burgemeester en wethouders dit nieuws bekendmaken. Maak mij niet wijs dat ze maar net weten dat de belastingen omlaag kunnen. Dat was ongetwijfeld al bekend toen ze de begroting opstelden - maanden geleden.

Maar ze brengen het naar buiten twee dagen voordat de gemeenteraad moet beslissen. En er is al met de raad gesproken over de begroting. Op 1 november. Toen is er niets gemeld!

En nu: geen tijd meer voor de raadsleden om een en ander door te rekenen. Om met alternatieven te komen. Ze worden gemanipuleerd. Voor het blok gezet.

Morgen moet de gemeenteraad een besluit nemen over de begroting voor 2008.

Geen opmerkingen: