dinsdag 20 maart 2007

China in Velsen

Het begon op 23 januari. In de uitnodigingen voor burgemeester en wethouders van Velsen staat:
’Vrijdag 26 januari. 9.30-14 uur. Bomencentrum Nederland, Baarn. Presentatie Chinaplan voor Zuiderscheg'.


Dat maakte me nieuwsgierig. Na een beetje speuren en rondvragen kwam er een mailtje van wethouder Annette Baerveldt. ’Hoi Fokke. Je kunt over dit onderwerp het beste even Jan Hylkema opbellen, Jan weet er van. Hartelijke groet Annette’.

Jan Hylkema is directeur van recreatieschap Spaarnwoude. Jan zucht. En heeft een verzoek. Of ik het nieuws wil stilhouden. Als ik nu publiceer verstoor ik alles. Als ik even wacht, krijg ik daarna de primeur.

Ah. Dilemma. De journalist in je zegt: je weet het, het is nieuws voor je lezers, dus publiceren. Aan de andere kant kun je begrip opbrengen voor de argumenten van Spaarnwoude.
Op zo’n moment komt het aan op vertrouwen in elkaar. Krijg je inderdaad de primeur? En met dat vertrouwen zit het wel goed. Dat blijkt. U leest daarom nu alles over het attractiepark, dat straks onder de paraplu moet vallen van China Valley. En niet eerder.


Welkom in klein China. Na Schiphol en Beverwijk, straks: Velsen-Zuid (kijk maar). Wat vindt u er van?

(De tekening is van een van de paviljoens voor de Zuiderscheg. Een dierentuintje met Chinese dieren. Zoals de heilige vogel uit China: de kraanvogel. ,,Pandaberen willen we ook, maar dat gaat zeer waarschijnlijk niet lukken’’, aldus initiatiefnemer Bert Kranendonk van KKLP. Hij denkt aan animatronics: robots die levensecht lijken op dieren.)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Is de presentatie toevallig op 1 april?

Fokke Zaagsma zei

Nee. Het is echt geen 1 april-grap· Toen ik het verhaal schreef, dacht ik al: dit gaan enkele mensen een 1 april-grap vinden. Maar 't is echt waar.

Groetjes,
Fokke