woensdag 14 februari 2007

Geen nieuws van de politie

De politie stuurt ons elke dag berichten over hun acties. Die berichtjes leest u in de linkerkolom op de IJmondpagina.

Krant van 9 februari: geen politienieuws uit Velsen.
Krant van 10 februari: geen politienieuws uit Velsen.
Krant van 12 februari: geen politienieuws uit Velsen.
Krant van 13 februari: geen politienieuws uit Velsen.

Gebeurt er dan niks in de gemeente? Zitten agenten in bureau IJmuiden maar te wachten tot ze iets mogen doen? Nee, zegt politievoorlichter Alfred Ellwanger.

- Het maken van een persrapport kost de politievoorlichters heel veel tijd. Ze melden daarom alleen wat zij denken dat de krant interessant vindt. Als op een dag in Velsen alleen fietsen worden gestolen is dat niet interessant. En is er dus geen politienieuws uit Velsen.

- Als er heel veel bijzonderheden zijn uit de regio Kennemerland (Uitgeest tot en met Schiphol), worden per gemeente maar één of twee berichten doorgegeven.

- Aanrijdingen worden alleen gemeld als iemand gewond raakt. Zo komt het dat u niets leest over een kettingbotsing met zes auto's. Maar wel over een 80-jarige fietser die gevallen is.

- Inbraken worden niet gemeld. Tenzij het er veel zijn in een zelfde gebied.

- Zedenmisdrijven worden niet gemeld. Aanrandingen of verkrachtingen buiten in een dezelfde straat of in een zelfde gebied dus ook niet. Dit om het slachtoffer te beschermen.

De politie meldt dus niet alles. Als u dus veel politieauto's met zwaailicht in uw straat ziet, kan het zijn dat u er 's morgens niets over leest in de krant.

Het nieuws dat de politie elke dag meldt is al een dag oud. Wat u leest is dus al twee dagen oud.

Maar wij willen u graag op de hoogte houden. Het ongeluk op de eigen hoek van de straat is voor veel lezers het belangrijkste nieuws van de dag.

De scanner helpt ons niet meer. Daarop is mobilifoonverkeer niet meer te beluisteren.

Hou ons dus op de hoogte!

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Of http://regiozone.nl ... Je blijft op de hoogte ;-)

Anoniem zei

Dus de politie bepaalt tegenwoordig wat mij mogen weten... Daar is toch een woord voor Fokke? Censuur? Ik dacht dat in dit land persvrijheid een groot goed was. Maar die vrijheid wordt dus behoorlijk ingeperkt als journalisten overal bewust buiten worden gehouden.

Ik lees dat het de politievoorlichters veel tijd kost om de berichten te maken. Hallo: daar zijn ze toch voorlichter voor????

Wanneer komen wij in opstand tegen censuur en misselijkmakende (non)voorlichters?

Fokke Zaagsma zei

Nou echt niet. Die link verwijst je door naar AB Radio.
- Bij AB Radio krijgt dezelfde politieberichten als de IJmuider Courant.
- Wat niet bij de politieberichten zit en AB Radio toch meldt, weet de IJmuider Courant ook en meldt de IJmuider Courant ook. We hebben dezelfde informanten.
- AB Radio schrijft met grote regelmaat letterlijk onze berichten over.

Groetjes, Fokke

Fokke Zaagsma zei

Bovenstaande reactie van mij slaat op de eerste reactie, met de link die verwijst naar AB Radio.

Degene die als tweede reageerde, heeft gelijk. We worden in onze persvrijheid beperkt.

Groet, Fokke

Anoniem zei

;-) Was meer een woord "grapje" naar de laatste zin van de blog… Met als knipoog naar de slogan van AB-Radio.

AB-Radio werkt overigens voor 100% met vrijwilligers. Leuke log, ga zo door!

Herkenbaar veel dingen.

Anoniem zei

Hey Fokke,
belt Koos dan beide balden op om te melden wat er gaande is, of is het die andere man met dat grijze haar en dat gele jasje

Anoniem zei

Zo,n 2 weken geleden is er in de buurt van mijn woning op het zebrapad een ongeluk gebeurd. Ik las daar niks over terug in de krant. Ik dacht nog: Zeker niet gebeurd, want wat niet in de krant staat is niet gebeurd. Maar de aap komt nu uit de mouw. De politie weigerd dus nog langer om zulke berichtjes te maken. Mooie boel. Een hoop mensen hebben voor de ongelukjes in hun straat of buurt een abonnenment op deze krant denk ik. De voorlichters komen natuurlijk alleen nog in beweging als de gesubsidieerde televisiezenders om de hoek komen kijken,daar kunnen ze mooi de blits maken.
Gr,
Pieter Seimon

Anoniem zei

Waarom staat er niet standaard in de krant hoeveel gebeurtenissen er zich voorgedaan hebben op een dag? Dat geeft de lezers dan niet het riedeltje dat er op een rustige dag melding wordt gemaakt van een fietsendiefstal of andere 'kleinigheid', maar geeft wel een goed beeld wat er zich speelt aan gebeuren. Het gros van de lezers heeft geen flauw idee hoeveel de politie aan de slag moet voor ongewenste voorvallen en andere zaken. Of is dat te confronterend om iedere dag te moeten lezen dat er weer diefstallen zijn begaan?

Anoniem zei

Kijk voor brandweeruitrukken op:

www.brandweervelsen.nl
www.incidentnet.nl
www.reinderweidijk.nl

Tja, en politieberichten gaan nu eenmaal anders ;-(

Gr. een fotograaf

Anoniem zei

Vanochtend is er een overval gepleegd op het benzinestation in Velserbroek. Al bij jullie bekend?

Fokke Zaagsma zei

Sorry, ik lees dit laatste berichtje nu pas. Nee, dat wisten we niet. Is niet door de politie doorgegeven. We zoeken het uit.

Bedankt, Fokke

Fokke Zaagsma zei

Het klopt. Het benzinestation is overvallen, meldt de politie me. Normaal gesproken geven ze dat aan ons door, maar deze keer is het vergeten. Morgen meer over de overval in de krant.

Groetjes,
Fokke